Bilgi Toplumu İstatistikleri 2011

Bilgi Toplumu İstatistikleri 2011Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi tarafından 2011 yılında üçüncüsü hazırlanan Bilgi Toplumu İstatistikleri yayını Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşüm sürecindeki durumunu ortaya koyan önemli istatistik ve değerlendirmeleri bir arada sunuyor.

Bireylerin ve girişimlerin internet kullanımı, e-ticaret, e-devlet, bilgi teknolojileri ve elektronik haberleşme sektörleri, bilişim sektöründe istihdam ve Ar-Ge gibi farklı pek çok alanda verileri içeren yayında öne çıkan hususlar şunlar:

 

Her üç kişiden biri düzenli olarak internet kullanıyor
16-74 yaş grubunda, 2004 yılında %13,3 olan son 3 ay içinde internet kullanım oranı 2010 yılında %37,6’ya ulaştı. Son bir yıl içinde herhangi bir dönemdeki internet kullanım oranı ise %41,6 olarak gerçekleşti. Her gün veya haftada en az bir defa internet kullandığını beyan edenlerin oranı anlamına gelen düzenli internet kullanım oranı ise 2010 yılında %33,3 oldu. Ancak, düzenli internet kullanımı için AB ortalamasının %70’ler civarında olduğu düşünüldüğünde, AB’den oldukça geride olduğumuz göze çarpıyor.

Genişbantta DSL lider, 3G yaygınlaşıyor, fiber başlangıç aşamasında
Hanelerde genişbant internet sahipliği ülkemizde %33,8 iken AB-15 ve AB-25 için bu oranlar sırasıyla %64 ve %63 seviyesinde. 2010 yılında masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar veya el bilgisayarı bulunan hanelerin oranı %44,2 olarak gerçekleşirken, internet bağlantısı olan hane oranı %34 oldu. İnternet bağlantısına sahip hanelerin %73,3’ü ADSL, %5,6’sı cep telefonu, %2,3’ü ise 3G modem üstünden internete erişiyor. Fiber erişim ise 2010 yılında ticari olarak başlamış durumda ve yaklaşık 150 bin aboneye hizmet veriyor.

Bireyler interneti en çok iletişim amacıyla kullanıyor, sosyal medya kullanımı revaçta
2010 yılında internet kullanıcıları en çok e-posta göndermek ve sohbet odaları, haber grupları veya çevrimiçi tartışma forumlarına mesaj iletmek amacıyla interneti kullandı. Buna karşılık, internetin eğitim, alışveriş, bankacılık gibi amaçlarla kullanımı ise düşük düzeylerde kalmakta.

Sosyal medyanın Türkiye’de de kısa zamanda toplumun büyük kesimi tarafından kullanılmaya başlandığı dikkatlerden kaçmıyor. Türkiye, kullanıcı sayısı bakımından dünya üzerinde 500 milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta tahmini 28 milyon kullanıcı hesabıyla ABD, Endonezya ve Birleşik Krallık’tan sonra 4. ülke konumunda bulunuyor. 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’deki ortalama bir kullanıcının Facebook üzerinde harcadığı süre, yaklaşık olarak haftada 29,7 saat. Mayıs 2011 itibarıyla, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ve tamamına yakını ‘gelişmekte’ olan 14 ülkede en çok ziyaret edilen internet sitesi Facebook.

Girişimlerde internet erişimi AB ortalamasının üzerinde yer alıyor
2010 yılında seçilmiş sektörlerde 10 ve daha fazla çalışanı olan girişimlerin %92,3’ü bilgisayar kullanmakta olup, bu girişimlerin %90,9’unun internet erişimi bulunuyor.

Girişimlerin genişbant internet erişimi sahipliği açısından ise ülkemiz 2010 yılında AB-15 (%88) ve AB-25 (%86) ortalamalarının da üstünde bir orana ulaştı. İnternet erişimi olan girişimlerin %57,8’inin ise internet sitesi var, internet sitesi sahipliği 10-49 çalışanı olan işletmelerde %53,5, 250 ve üzeri çalışanı olan işletmeler için %88,8 olarak gerçekleşti.

İnternet erişimi olan girişimlerde en çok tercih edilen sabit internet bağlantı tipi %87,3 oranı ile DSL (ADSL vb.) oldu. Diğer taraftan, girişimlerde mobil hızlı internet bağlantısı sağlayan 3G teknolojisine de rağbet olduğu ve internet erişimine sahip girişimlerin %12,9’unun 3G modem, %11’inin ise 3G telefon üstünden genişbanta eriştiği görülüyor.

Raporun tamamına buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

Kaynak: Türk İnternet

Bu yazı 3202 defa okundu

Süper Aktif
Latest posts by Süper Aktif (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.