Dünya Kupasının Gerçek Kazananları

Dünya Kupası Bitti – Hatırımda Kalanlar yazıma yorum olarak arkadaşım Uğur güzel bir yorum eklemişti. Almanya’nın Güney Afrika’daki stadların yapımından nasıl büyük paralar kazandığını.

Ben de açıkçası bundan yola çıkarak diğer gerçek kazananlar kimler diye biraz araştırdım, bakalım bu yazımı beğenecek misiniz?

  1. Tabi ki yine 1 numarada Vuvuzela var. Dünya kupasının en büyük kazananı Vuvuzela ve üreticileri. Dünya Kupası boyunca dünyanın dört bir yanında yaklaşık 20 Milyon adet satıldığı düşünülüyor. (Daha net bilgiye sahip olan varsa bildirirse sevinirim)
  2. Tabi ki iki numara FIFA. Televizyon ve reklam gelirlerinin yaklaşık 3.4 Milyar Dolar olduğu tahmin ediliyor.
  3. Üçüncü sırada galiba Amerika Milli Takımı ve Amerikan halkının futbol sevgisi geliyor zira Amerika – Gana maçı Amerikada 19.4 milyon amerikalı tarafından, final maçı ise 25 Milyon amerikalı tarafından izlenerek Amerikan tarihinde en çok izlenen futbol maçları olmuş.
  4. Visa diğer kazananlardan biri. Güney Afrika’daki işlem sayısını %74 arttırarak ekstra 200 Milyon Dolar kazanmış.
  5. Tabiki kupanın resmi sponsoru ve meşhur Jabulani futbol topunun yaratıcısı. Turnuva sonrası da bu topları satmaya devam ederek kazanmaya devam edecek. Ayrıca turnuva boyunca 6,5 Milyon forma satmışlar.
  6. Nike reklamlarında oynayan futbolcular pek başarılı olamadılar ama bu Nike’ı o kadar da etkilememiş gözüküyor zira Nike’ta bu turnuvanın büyük kazananlarından.
  7. Twitter da bu turnuvada ilk defa boy gösteren markalardan biri. Normal bir günde saniyede 750 mesaj alan Twitter’ın özellikle maçlar oynanırken saniyede 3000 mesaja kadar ulaştığı söyleniyor.

Peki bu turnuva için 5.6 Milyar dolar harcayan Güney Afrika’nın kazancı ne oldu. İşte orası biraz karışık. Devlet başkanı Jacob Zuma bu turnuvaya yapılan yatırımının dönüşü olacağına inandığını söylemiş ama tipik politikacı tarzı, bunun nasıl olacağına bir açıklık getirmemiş. 5.6 milyar dolar harcamanın durumu çok iyi olan bir ülke için bile büyük bir yatırım olduğu, bunun Güney Afrikayı uzun vadede nasıl etkileyeceği merak konusu.

Yıllardır Avrupa Kupası yada Dünya Kupası yapma hayali peşinde koşanlara bir iki lafım var. Gerçek kazananları şöyle bir özetlersek;

  • Stad, top, forma gelirleri Almanlara,
  • Kredi kartları Amerikan,
  • Televizyon ve reklam gelirleri FIFA’ya

Allahtan TOKİ Galatasaray’ın stadını yaparken deneyim kazanıyor oradan kar ederiz muhtemelen.

Ama diğer gelirler yabancılara akacak o kesin. Umarım hesabını iyi yapar bizimkiler :p

Afrikanın en büyük kazancı Vuvuzela olduğu düşünülürse, bizim de Zurna en büyük aday gibi görünüyor ne dersiniz?

Bu yazı 2028 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.