Nehirler Kuruyunca
Bir süredir eskisi kadar kitap okuyamıyorum ama yine de başucumda bitirilmeyi bekleyen bir kitap var: Nehirler Kuruyunca.
Tema Vakfı’nın değerli kurucusu Hayrettin Karaca’nın bir televizyon programında önerdiği bu kitabı eşim hediye etti.
Kitabın kapağında “Nehirler Kuruyunca” başlığını tamamlar nitelikte ve bir alt başlık gibi şunlar yazıyor;
Ekinler solar,
Sulak alanlar ölür,
İnsanlar su için savaşır,
Uygarlıklar çöker…
SU – 21. yüzyılda insanlığı bekleyen gerçek kriz.
Siz de kitabı ya da benim bu yazımı okuduğunuzda bir anlığına “Hayda yahu küresel ısınma var buzullar eriyecek, hatta alçak yerlerdeki ülkeler ve şehirler sular altında kalacak ne susuzluğu” dediniz mi bilmem, ama ben dedim.
Zira Discovery kanalında yayınlanan Mühendislik Harikaları (Extreme Engineering) programında Maeslantkering ile ilgili bir belgesel yayınlanmıştı, Hollandanın suya karşı aldığı önlemlerden biri; kanalın ağzını tehlikeli bir durumda kapatmaya yarayan devasa bir kapı, o programı izlediğimden beri hep dünyanın sular altında kalacağını insanların boğularak öleceğini düşündüm. Sonra bir gün bu kitabı okumaya başladım o da susuzluktan öleceğimizi söylüyordu.
İnsanlık için ne trajikomik bir son!
Aslında iki teoride gerçek. Evet sular altında kalacağız, ama içinde bizi boğacak kadar çok olan bu sular içmeye elverişli değil. İçmeye elverişli olan sularsa gün geçtikçe insanların bilinçsiz açtıkları kuyulardan ya da nehirlerden pompalarla çekilerek düşüncesizce ve akıl almaz miktarlarda tüketilmekte.
Okumaya üşenecekler için özet niteliğinde, sevenleri de kitabı bir an önce okumaya özendirecek birkaç enteresan kısmı aşağıda yazacağım.
- Florida’da bir ev, bir yıl içinde 15,5 milyon litre su faturası ödemiş. Ev halkının bu kadar suyu ne yaptığı bilinmiyormuş :(
- Avustralya kentlerinin banliyölerinde adam başı günlük tüketim 340 litre civarındaymış, ABD’de bu rakam 380 litreyi buluyormuş.
Örnekler devam ediyor. Bakın burada iş daha da ilginç hale geliyor.
- Fincanımıza koyduğumuz bir kaşık şeker için tarladan evimize gelene kadar 50 bardak su harcanıyormuş.
- Söz konusu alkol olunca durum daha da korkunçlaşıyor. 1 kadeh birendi için 2000 litre!
Bunlar bizi ilginç bir sonuca götürüyor. Yılda yaklaşık 50-100 ton arası suyu direkt olarak kullanıyoruz, ama aslında hiç farkında olmadan kullandığımız bir miktar var ki; bizi besleyecek ve giydirecek bitkilerin yetiştirilmesi için harcanan su: 1500-2000 ton.
Peki bu kadar yazdık yazdık, sonuç?
Valla ben işin içinden çıkamadım, galiba bende kalan 69 milyon 999 bin 999 kişinin yaptığı gibi bilgisayarımı kapatıp, televizyonu açacağım belki şansıma Aşk-ı Memnu’nun tekrarı vardır :)
Bu yazı 1139 defa okundu
- Trello ile Yeni Yıl Hedeflerinize Ulaşın - 16/11/2024
- 2016’da Neler Okudum - 16/01/2017
- Bir de Piri ile Gez - 09/01/2017
Bir yanıt yazın