Sığır Çok, Et Yok
Dışarı çıksan caddede, trafikte, metroda, otobüste, fatura kuyruğunda, çarşıda, pazarda hattaa A-V-M’de sığırdan bol bişey yok.
Ama eti yurtdışından ithal ediyoruz.
Hatta öyleki bu durumumuz başka ülkelerin kurtuluş umudu olacakmış. Enteresan!
Bu durum Fransa gibi bir Avrupa devi! ülkenin hayvan üreticilerini bile krizden çıkartabilecek bir pazar ve biz sığır konusunda hiç sıkıntı yaşamayan bir ülkeyiz, o zaman ne demeye eti yurtdışından getiriyoruz.
Galiba bizim sığırların eti biraz sert yada tatsız. Neyse bu konuyu uzmanlarına bırakıp biz haberi verelim.
Türk Mutfağına Fransız Eti
Dünyanın en kaliteli et üreticilerinden Fransa, yakında Türkiye pazarına giriyor. Mutfakta sürpriz yaşamak istemeyenler için uzmanların tavsiyeleri var. İşte Fransız eti hakkında bilmeniz gerekenler:
AB’nin tarım-gıda devi olan Fransa, 1996 yılında patlak veren deli dana hastalığı nedeniyle AB ülkelerinden et ithalatına koyduğu yasağı geçen yıl kaldıran Türkiye’nin et pazarında söz sahibi olmayı hedefliyor.
Fransa Tarım, Gıda ve Balıkçılık bakanı Bruno Le Maire, Fransız tarım-gıda endüstrisinin gurur kaynağı olarak gösterilen büyükbaş hayvancılık sektörünün içinde olduğu kriz hakkında kendisine yöneltilen bir soruya verdiği yanıtta, sığır eti konusunda Türkiye’yi Fransız besiciler açısından yepyeni bir ihracat kapısı olarak gösterdi. Le Maire, karkas sığır eti ithal etmeye başlayan Türkiye’ye ek olarak, Ukrayna ve Kazakistan’ın da canlı sığır ihracatı konusunda yeni perspektifler sunduğunu duyurdu. Bakan Le Maire, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin bu yıl Şubat ayında Ankara’ya düzenlediği 3 saatlik yıldırım ziyarette sırasında kendisine eşlik eden heyette yer almıştı.
Ünlü Fransız Sığır Irkları
Fransa’da hükümet, Fransız etinin tanıtımı için bu yıl 5 milyon euro harcama kararı da aldı. Hükümet yine bu yıl küçük ve büyükbaş besiciliğin modernleşmesi amacıyla 27 milyon euro civarında yatırım yapacak. Türk et piyasasının ithalata açılması Fransız Senatosu’nun da gündeminde. Senato tarafından Fransız sığır eti sektörü hakkında hazırlanan bir değerlendirme raporunda Türkiye’nin Fransa açısından yepyeni bir ihracat pazarı haline geldiği vurgulandı. Fransa ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2010 yılında 11 milyar 700 milyon euroluk rekor düzeye ulaştı. Ancak tarım-gıda endüstrisinin bu hacimdeki payı yok denecek kadar az.
Fransa’nın “Charolaise”, “Limousine”, “Blonde d’Aquitaine” ve “Gasconne” gibi sığır ırkları bulunuyor. Etleri için yetiştirilen bu ırkların içinde en ünlü olanı “Charolaise”. Buzağıları doğduğunda ortalam 40-50 kg olan bu ırkın ergin dişilerinin canlı ağırlığı 800 kg, ergin erkeklerinin ortalama ağırlığı ise 1 ton olarak belirtiliyor. Fransız sığır eti dünya çapında kasaplar ve şefler tarafından Arjantin sığır etiyle beraber dünyanın en kaliteli etleri arasında gösteriliyor.
Uzmanların Tavsiyesi
Fransız sığır etinin en önemli özelliği ise iki yaşından büyük kısırlaştırılmış sığırların tüketiminde yatıyor. Bu etler, “boeuf” adı altında Fransa’da domuz etiyle beraber en çok tüketilen et olma özelliğine sahip.
Bir diğer özelliği ise pişirilme sanatı. Fransızlar bu eti geleneksel olarak fazla kızartmıyor ve ortası kanlı biçimde az pişmiş yiyor. Fransız şefler çok pişirildiği takdirde bu etlerin tatlarını yitireceğini söylüyor.
Kaynak: DW Türkçe – Kayhan Karaca / Strasbourg – Editör: A. Günaltay
Bu yazı 2669 defa okundu
- Trello ile Yeni Yıl Hedeflerinize Ulaşın - 16/11/2024
- 2016’da Neler Okudum - 16/01/2017
- Bir de Piri ile Gez - 09/01/2017
Bir yanıt yazın