El Yazısı mı O da Ne?

El Yazısı mı O da Ne?Almanya’nın ünlü gazetelerinden Bild çarşamba günki sayısında elle yazma alışkanlığının giderek terk ediliyor olmasına dikkat çekmek için birinci sayfasını el yazısıyla hazırlamış.

Ne yalan söyliyim benim dikkatimi çekti :)

Bu konuda her fırsatta söylenirim aslında, zira oldum olası el yazım berbattır ama son dönemde öyle bir hal aldı ki artık yazdıklarımı kendim bile okuyamaz oldum.

Bunun sebebi olarak hep uzun yıllardır kullandığım cihazları suçlar dururum. Alman profesörlerin araştırması da benim tezimi doğrular nitelikte ;)

* Her üç yetişkinden biri son 6 ayda el yazısıyla hiçbir şey yazmadı. Her yetişkin, ortalama 41 gündür eline hiç kalem almadı. İletişim için yazıldığında da bunlar kısa mesaj ya da e-posta oluyor.

* Almanya’da işyerlerinin yüzde 85’i, konutların ise yüzde 79’u bilgisayarlı. Bunların da büyük kısmı internete bağlı. Yazmak istendiğinde klavye tıklanıyor.

* Bilgisayarlara şimdi de mobil cihazlar eklendi. 2011’de Almanya’da satılan akıllı telefon sayısı 12 milyon adedi buldu. Bunların da hemen hemen tamamı dokunmatik ekrana sahip.

İlk dokunmatik ekranlı cihazım 2001 yılında aldığım Palm IIIe‘ydi.

Palm IIIe
Palm IIIe

Palm ile Graffiti denilen özel bir yazma metodu kullanılıyordu ve o yıllarda bunun gelecekte herkesin kullanacağı bir yazma metodu olacağına öyle emindim ki :)

İlk o yıllarda yazım daha da kötüye gitmeye başladı :p

Palm Graffiti
Palm Graffiti

Daha sonra dokunmatik ekranlar telefonlarla buluşunca 2006 yılında Sony Ericsson P800‘e yumuşak bir geçiş yaptım ancak yazı yazma olaylarında başka bir metodla karşı karşıya kalıverdim zira P800 Graffiti’yi beğenmemiş gerçek harfleri tanıyan bir dokunmatik yöntem bulmuştu. Ama işin güzel yanı telefon benim kargacık kurgacık yazdığım iğrenç harfleri yan yana koyarak güzel elektronik yazı dizilerine çeviriyordu :D

Sony Ericsson P800
Sony Ericsson P800

Malum sonrasında Apple yüzyılın buluşunu yaptı ve paracıklar sırasıyla iPhone 3G, 3GS, 4 diye gitti :(

Apple baktı biz bu işi çok sevdik, son versiyonu olan 4S ile beraber Siri diye birşey uydurdu artık yazmayı, tuşlamayı da bir kenera bıraktık iyi mi :)

Sen söylüyorsun o yapıyor, şimdi bilim insanları biz konuşarak yorulmayalım diye iPhone 5S modeli için “Diri” üzerinde çalışıyorlarmış :p biz düşüneceğiz o yapacak konuşmaya da gerek kalmayacak :D

Neyse konuyu çok sulandırdım buraya kadar sabredip okuyanlar için bağlıyorum Alman profesörrlerin araştırması yazı yazma ile ilgili çarpıcı bazı noktalara da dikkat çekiyor;

El yazısının yararları

* Elle yazdığımızda beynin üçte birlik bir kısmı faaliyete geçiyor. Bu kısım ne kadar az kullanılırsa, zamanla daha unutkan hale geliyoruz. Buna karşılık elle yazmaya devam edenlerin koordinasyon ve beceri seviyesi artıyor.

* Çocuklar el yazısıyla not alarak daha iyi, daha kalıcı şekilde öğreniyor. Öğrenilen malzeme, el yazısı sırasındaki hareketlerle deyim yerindeyse “beyne kazınıyor”. Klavyede tıklamak, aynı etkiyi yapmıyor.

* El yazısı duygu ve ruh halimizi daha samimi şekilde yansıtıyor. El yazısıyla kaleme alınan sevgi ve teşekkür mektupları daha olumlu etki bırakıyor. Bu mektuplar, beynin duyguları ilgilendiren kısmınca algılanıyor.

Bu yazı 1201 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.