Bir Çocuğun 18 Yıllık Maliyeti
Bir süre önce okuduğum bir makalede Almanya’da çocuk yetiştirmenin maliyetlerinin Almanyada’ki doğumların azalmasına sebep olduğundan bahsediyordu.
Almanya’nın dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olduğu düşünülünce yeni bir baba olarak bu makaleden dolayı biraz endişeye kapılmadım desem yalan olur :)
Almanya’da ailelerin doğumundan 18 yaşına kadar bir çocuk için yaptıkları harcamanın bilançosu ortalama 119 bin euro.
Enteresan bir şekilde Türkiye’de maliyetler nedir diye baktığımızda; İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının (İSMMMO), “Türkiye’de Eğitim Harcamaları ve Ailelere Maliyeti” raporuna göre bir çocuk için üniversiteyi bitirene kadar harcanan para milyon liraya ulaşıyor.
Odanın açıklamasına göre, anaokulundan başlayarak üniversiteyi bitirene kadar bir çocuk için ailelerin yaptığı harcama dar gelirlide ortalama 4 bin 500 lira olurken üst gelir grubunda bu rakam 668 bin lirayı geçiyor. Doğum, bakım, kreş, sağlık, giyim, ulaştırma ve gıda giderleri de hesaba katıldığında üniversiteden mezun olana dek bir çocuğa dar gelirli aileler 80 bin lira, zengin aileler ise 1 milyon liranın üzerinde para harcıyor.
Makaleye göre Almanya’da çocuk yapma oranı giderek düşüyor. İstatistiklere göre 1965 yılında Almanya’da 1 milyon 320 bin çocuk dünyaya gelirken, 2011 yılında bu rakam 663 bine geriledi. Giderek daha fazla Alman çocuk sahibi olmamayı tercih ediyor. Bunda ekonomik nedenler de etkili. Tabi bu rakamlara Türk olup Alman vatandaşı olanlar dahil mi diye insan merak etmiyor değil :)
ZDF’de yayımlanan “ZDF Reportage” programınyaptığı araştırmaya göre ebeveynler bir çocuk için ayda ortalama 550 euro harcıyor. Bu da 18 yaşına kadar 119 bin euroluk masraf anlamına geliyor.
Programda çocuklu üç ailenin yaptığı harcamalar istatistik uzmanlarınca değerlendirildi. Buna göre çocukların ihtiyaçları yaşlarına göre farklılıklar gösteriyor. Doğum sonrasında bebek/çocuk arabası, bebek yatağı, bebek bezi, maması gibi harcamalar ön planda. Çocukların okula başlamaları ile masraflar daha da artıyor. Bunda çocukların gönderildiği müzik ya da spor faaliyetlerinin yanı sıra okuldaki başarılarını artırmaya yönelik matematik, almanca, ingilizce aldıkları özel derslerin de etkisi büyük. Örneğin Almanya’da aileler çocuklarının derslerinde daha başarılı olması için özel derslere yılda 1,5 milyar euro harcama yapıyor.
Tabi bu maliyetleri düşürmek adına burada daha önce yayınlanan Çevreci Bebek, Yeni Trend Paylaşmak adlı makalelere göz gezdirmekte fayda var zira ilk doğumda oluşan yüksek maliyetlerde öenmli kalemleri (bebek arabası, araba kolduğu, ana kucağı, bebek mikrofonu vs.) arkadaşlarınızdan temin etmeniz kuvvetle muhtemel.
ZDF’in programında yer verdiği rakamlara göre bir çocuğun 18 yaşına kadar yemek masraflarına toplam 25 bin euro harcanıyor. Bunun yanı sıra doğumundan 18 yaşına kadar bir çocuğa alınan giysilerin toplam maliyeti ise 9 bin 101 euro.
Çocuk bezine 1000, 12 yıl boyunca okulda kullanılan defter, kitap, kalem, silgi gibi malzemelere harcanan para ise 3 bin 325 euro. Çocuklara alınan çocuk arabası ya da bisikletin toplam maliyeti ise 3 bin 415 euro.
En fazla masraf doğum günü kutlamaları, armağanlar ya da oyuncaklara harcanıyor. Ortalama 8 bin 156 euro. Spor faaliyetleri için 15 bin 627 euro harcanıyor. Bir çocuğun 18 yaşına kadar kullandığı su, elektrik ve kira bedeli ise rakamlara döküldüğünde 32 bin 654 euroyu buluyor. Aileler çocuklarının kullandığı mobilyalara 6 bin 489, televizyon ve bilgisayar gibi elektronik cihazlara ise 6 bin 473 euro harcıyor.
Kaynaklar:
Bu yazı 1979 defa okundu
- Trello ile Yeni Yıl Hedeflerinize Ulaşın - 16/11/2024
- 2016’da Neler Okudum - 16/01/2017
- Bir de Piri ile Gez - 09/01/2017
Bir yanıt yazın