Nükleer, Avrupalı Parlamenterleri de Böldü
Bakalım her fırsatta Avrupa Birliği ve uyum sürecini önümüze koyan sayın büyüklerimiz bu tartışmalar karşısında nasıl bir tutum içine girecek.
Şimdilik her ne kadar Avrupa Parlamentosu konuyu savuşturmuşta olsa durumun vehameti ortada.
Bu konu önümüzdeki günlerde Yeşiller ve sol gruplar tarafından tekrar tekrar Avrupa Parlamentosunun gündemine taşınacak gibi görünüyor.
Aklıselim yöneticiler tehlikenin farkında ve bu riski sırtlarında taşımıyorlar.
Onlar yaptıkları hatayı nasıl düzeltiriz diye çırpınırken bizim göz göre göre o hataya koşa adım gitmemiz yapılacak en manasız şey olacaktır, bu çok açık.
Japonya’daki deprem sonrası AB gündemine taşınan nükleer tartışması Avrupa ülkelerinden sonra Avrupa Parlamentosu’nu da böldü. Konu hakkında Strasbourg’da oylamaya sunulan bir karar tasarısı, oy çoğunluğuyla reddedildi.
Ret oyu sonrası Avrupa Parlamentosu (AP) içindeki gruplar, birbirlerine “katı tutumları” gerekçesiyle suçlamalar yağdırdı. Hrıstiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Liberal, Yeşiller ve Birleşik Sol (Komünistler) gruplar tarafından hafta başında ortaklaşa kaleme alınan karar tasarısı, özellikle son iki gündür siyasi gruplar arasında yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle genel kurulda sürpriz biçimde reddedildi. Oylamaya katılan parlamenterlerden 264’ü tasarı lehinde oy kullanırken, 300’ü tasarıya karşı çıktı, 61 parlamenter ise çekimser kaldı.
AB’nin nükleer konusuna yaklaşımını gözden geçirmesinin istendiği taslak kararda, “en azından direnç testleri sonuçlanana kadar AB içinde yeni nükleer reaktör inşası üzerinde moratoryum uygulanması” çağrısı yer alıyordu. Taslak kararda, direnç testlerinin bağımsız uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesi ve AB’nin nükleer güvenlik konusundaki yasal mevzuatının gözden geçirilmesine ilişkin talepler de bulunuyordu. Taslak metnin en önemli maddelerinden birini de, “AB içi ve AB’ye komşu ülkelerin deprem ve sel bölgelerinde nükleer santral inşasının yasaklanması ve AB sınırları dışında inşa edilecek nükleer santrallerin uluslararası nükleer güvenlik ve çevre normlarıyla uyumlu olması” oluşturmaktaydı.
Oylamaya katılan parlamenterlerden 300’ü tasarıya karşı çıktı
“Avrupa nükleer enerjiye muhtaç”
AP Genel Kurulunda Çarşamba günü nükleer güvenlik konusunda özel bir oturum düzenlenmiş, oturumda söz alan AB dönem başkanı Macaristan’ın Avrupa İşlerinden sorumlu bakanı Enikö Györi, AB içindeki nükleer santrallerde direnç testlerinin bu yıl sonuna kadar sonuçlanacağını bildirmişti. Ancak Macar bakanın söz konusu testlerin “ulusal makamlar” tarafından gerçekleştirileceğini söylemesi AP içinde özellikle Yeşiller ve Sosyal Demokratlar tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
Nükleer enerjiye alternatif aranıyor
Oturumda Hıristiyan Demokratlar ve Muhafazakârlar adına söz alan parlamenterler, Avrupa’nın “nükleer enerjiye muhtaç olduğunu” belirtmiş, Japonya’daki Fukuşima felaketi sonrasında AB tarafından açıklanan ek önlemleri “yeterli” olarak değerlendirmişti.
Yeşillerin nükleersiz Avrupa hedefi
Yeşiller ve sol gruplar ise kademeli biçimde nükleerden çıkışı savunuyorlar. AP’nin Hrıstiyan Demoktarlardan sonra sayıca ikinci büyük grubu olan Sosyal Demokratlar, nükleer enerjiye bugün için ihtiyaç olduğunu ancak alternatifler aranmasını istiyor. Yeşiller ise daha da öteye giderek, 2050 yılı perspektifinde yüzde 100 yenilenebilir enerjinin kullanıldığı nükleerden çıkmış bir Avrupa’nın mümkün olduğunu savunuyor.
Kaynak: DW Türkçe
Bu yazı 1163 defa okundu
- Trello ile Yeni Yıl Hedeflerinize Ulaşın - 16/11/2024
- 2016’da Neler Okudum - 16/01/2017
- Bir de Piri ile Gez - 09/01/2017
Bir yanıt yazın