Konya Gezi Notları
Yolunuz Konya’ya düşerse, ya da bizim gibi haydi bir de Konya’ya görelim derseniz diye, kısa hafta sonu gezimizden edindiğimiz deneyimleri paylaşalım istedik.
Tabi bizden önce gidip gören arkadaşlarımızın bu sayfada daha önce paylaştıkları yazılardan da faydalandık.
İstanbul’dan sabah uçakları çok erken bir saatte Konya’ya iniş yapıyor.
Sabah güzel bir kahvaltı yapalım derseniz, Meram çok uygun bir yer.
Arabanız yoksa, Konya merkezden kalkan dolmuşlarla, Meram’a 15 dk da ulaşmanız mümkün.
Dere kenarında kahvaltı edilebilecek birçok mekan var.
Biz, dere boyunca yürümeye başladığınızda, yaklaşık 50 metre ileride sağ tarafınızda görebileceğiniz Meram Konya Mutfağı’nı tercih ettik. Çok da memnun kaldık. Serpme kahvaltıda yok yok. Su böreğinden, bizim gözleme diye bildiğimiz saç böreğine, omletten sucuğa, bal kaymağa, fırınlanmış kaşarlı mantara, tahin pekmeze bir sürü tabak masanıza getiriliyor. Fırından yeni çıkmış sıcacık pide de yedikçe yediriyor. Sınırsız çayla birlikte istediğiniz kadar yiyip doyduktan sonra türk kahvenizi de içip kişi başı 14 lira hesap ödeyerek kalkabiliyorsunuz. Güzel havalarda oturabileceğiniz çimenler içinde bir bahçesi de var. Biz hava o kadar uygun olmadığı için içeride oturduk.
Kahvaltıdan sonra gezimize başlayabiliriz. Konya’ya gidip de mutlaka görülmesi gereken yerler Mevlana Müze ve türbesi ve Şems-i Tebrizi Türbesi. Şems…
Ayrıca İnce Minare ve Karatay müzeleri, görülmeye değer yapılar.
Merkezde yer alan kadın pazarı, buraya özgü yoğurt, peynir ve çeşitli otlardan almak veya görmek, fotoğraf çekmek isterseniz güzel bir yer. Acı marul, cıtlak(umarım doğru yazmışımdır), dede sakalı gibi, bizim daha önce görmediğimiz, salata yapılan yeşillikler var. Mısıra benzeyen, telmiye dedikleri çerezleri var. Ayrıca küflü Konya peyniri, rokfor türü peynirleri sevenlerin ilgisini çekebilir. Bu peyniri Konya’da böreklerde ve kahvaltıda tüketiyorlar. Ancak bazı şarapların yanında da güzel olabilir.
Etli ekmek için ‘Cemo’ isim yapmış olmasına rağmen, biz bir özelliğini göremedik. Etli ekmek yiyebileceğiniz, Konyalı arkadaşlarımızın da önerdiği en iyi yer merkezde bulunan Bolu Lokantası. Bu lokantada yalnızca etli ekmek yapılıyor ve Konya’daki en iyi etli ekmeğin burada yapıldığı konusunda konuştuğumuz tüm Konyalılar hemfikir. Küçük, kapalı, basık, normalde önünden geçerken bakmayacağınız bir yer ancak görüntüye bakmayın. Pazarları kapalı olduğunu hatırlatalım. Hafta sonu için giderseniz burayı ziyaret etmeyi Pazar gününe bırakmayın. Tel: 332 3524533
Gelelim Konya yemeklerine. Bunun için Konya Konak, namı diğer Köşk Lokantasına gittik ve çok da memnun kaldık. Konya menüsü istediğinizde tüm Konya yemeklerinden azar azar tadabiliyorsunuz. Menüde yer alan yemekler, bamya çorbası, yaprak sarması, su böreği, ekmek kebabı, tirit, fırın kebabı, sebze kebabı. En son da yine yarımşar porsiyon, buraya özgü Saç Arası ve Höşmerim tatlılarından yedik. Saç Arası, şerbetli, baklavaya benzeyen bir tatlı. Çok beğenmedik. Ancak höşmerim Balıkesir ve Çanakkale höşmerimlerinden farklı. Un helvasına benziyor. Ben Balıkesir ve Çanakkale höşmerimlerini tercih ederim ancak bu da güzeldi.
Fırın kebabı için en iyi adresin Şükrü Lokantası olduğu söyleniyor ancak buraya gitmeye fırsat bulamadık.
Meşhur Konya gevreğini, taze taze yerinden almak isterseniz, “Demirel Gevrek” e gidebilirsiniz. Yeri merkezdeki Köşk Otelin karşısı. Caddeye yakın ancak ara sokakta kalıyor.
Buraya özgü diğer tatlar, mevlana şekeri, konya sarması ve hurma şekeri.
Kalmak için ise, Alaattin Tepesi karşısında yer alan merkez öğretmen evi çok uygun.
Bu yazı 10064 defa okundu
- Konya Gezi Notları - 03/10/2011
- Aklından Düşünceler Geçen Çocuk - 28/01/2011
- Ahtapotçu Mehmet’in Yeri – Bozburun, Söğüt - 19/07/2010
Bir yanıt yazın