Taştan Su Çıkartmak
Havacılık sektöründe bir kural varmış;
Duran uçak zarar eden uçaktır.
Bunu başta anlayamamıştım ama zamanla gördüm ki gerçekten de bir amacı olan her türlü sistemin kapasitesini olabildiğince yüksek kullanmak gerekiyor. Böylece, sistemin her daim testi olduğu gibi kullanım kapasitesini arttırma ihtiyacı ortaya çıkar. Bu durumu talep/kapasite oranı olarak ifade edersek aslında gündelik hayatımızda doluluk oranı olarak hatırlarız. Temelde bu prensip aslında hayatın her alanında kullanılması gereken bir prensiptir.
Tamam, mühendislikte güvenlik adına bu oran düşük tutulabilir ancak geri kalan tüm sistemlerde mutlaka yüksek tutulmalıdır. Şöyle bir düşüncem var, teklifini verdiğim bir projemde alınacak olan mekanik sistemin temin edilmesinin ardından proje dışında kullanımları için çalışma yapıyorum.
Çoktan üç ardışık plan hazır bile.
Bu hazırlığın iki tane nedeni var;
(1) Finansmanı kurumun bütçesinden sağlanan cihazın gene kurum amaçlarına ortak olarak hizmet etmesi için planlama yapmak,
(2) Çok kullanılırsa kalibrasyonu azalır demeden sonuna kadar her şekilde sistemi zorlamak. Zorlamak ki gerekirse daha iyisini talep etmek ve hedefleri büyütmek.
Bu aşamada iki örnek vereceğim.
Alman Lufthansa firması kısa mesafeli uçuşlar için kullandığı uçakları gündüzleri yolcu, geceleri ise kargo taşımacılığında değerlendiriyor. Bunu için koltukları üzerine kılıflar geçiriliyor. Böylece uçakların geceleri de kısa mesafede de olsa taşımacılık için kullanılması.
Diğer örnek ise Alaska havayolları. Coğrafi şartlar sebebiyle bir noktaya ulaşan uçaktan maksimum derecede faydalanmak gerekiyor. Bu yüzden uçakları modifiye ederek hem yolcu hem de kargo taşımacılığında kullanıyorlar. Aslında bu durum tüm uçaklarda geçerli ama Alaska’nın uçakları büyük boyutlu kargolar için kullanılabiliyor.
Alaska Havayollarının kargo-yolcu ucağı (Kaynak)
Çalışma hayatına gavurlarla başladım. Her ne kadar kar amacı gütmeyen insani yardım kurumu olsalar da onlardan öğrendiğim çok önemli bir kural vardır;
Çifte efort yapmadan işleri planlamak ve gerçekleştirmek.
Bu bence önemli bir kural zira kaynakların en verimli şekilde kullanılması demektir aynı zamanda.
Bu yazı 1260 defa okundu
- Hoca Ne Düşünüyor? - 29/08/2014
- Türkiye’deki Yükseköğretimin Evrimi - 22/08/2014
- Ders Vermek… - 01/08/2014
Bir yanıt yazın