Bayramiç Usulü Kısır
Çocukluğum Bayramiç’in Kutluoba köyünde geçti. O zamanlar 367 kişilik nüfusa sahip bu küçük köyde annem ve babam ilkokul öğretmeniydi. Köyde Zehra teyze, Kadın Abla ve Ayşe teyze annemin en çok ziyaret ettiği komşularımızdı.Bu arada unutmadan söyleyeyim Zehra teyzenin Höşmerim tatlısının tadı efsanedir. Hatta geçen bayram özellikle ziyaretine gittim ve gitmeden öncede bana höşmerim yapmazsan gelmem diye tehdit etmeyi de unutmadım. Yalnız bu eşsiz lezzetin tadı sadece kendisinde saklı.
Bundan 30 sene evvel yaşadığımız köy yerinde yapılan ev ziyaretlerine annem beni de yanında taşırdı. O zamanlar tek kanal televizyonun olduğu dönemler. Beyaz eşyaların bu kadar yaygınlaşmadığı fırının lüks ev eşyası sayıldığı yıllardan bahsediyorum. Bu ev ziyaretlerinin olmazsa olmazı ise ince bulgurdan yapılan ve yer sofrasında haşlanmış asma yaprağı arasında yenen kısırdı.
Haftada 4 gün dört farklı evde yediğim kısırlardan olsa gerek “Kısır” yapma konusunda belirli bir yetkinliğe ulaştığımı söyleyebilirim. Son yirmi yıldır da eskiden köyde yediğim sıklıkta olmasa bile evde kısır yaparım ve evde misafir yoksa bile eşimle beraber afiyetle tüketiriz. Bizim eve ziyarete gelen misafirlere yapmış olduğum kısır genelde yok satar.
Bugün size kısıra konulacak malzeme listesini vermeden önce kısırın içerine asla koyulmayacakların listesini vereyim.
Kısıra kesinlikle kalın bulgur,yeşil biber,hıyar,marul vb yeşillik, domates koymayınız. Bunlar kısırın gerçek tadını bastırır kısırı yavanlaştırır.
Kısır için Malzeme listesi
1 su bardağı ince bulgur
2/3 demet taze soğan
2/3 demet maydonoz
½ demet dereotu
½ limonun suyu
2-3 çorba kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kuru nane
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
3 çay kaşığı sumak
sıcak su
yeterince sızma zeytin yağı.
Mutfağınızdaki orta boy çelik tencerenin içerisine 1 su bardağı ince bulguru dökün. Bulgurun üzerine tuz ve karabiberi ekleyin. Daha sonra tercihen Çanakkale bölgesindeki domateslerden yapılmış olan salçanızdan 2 veya 3 çorba kaşığı bulgurun üzerine koyun. Eğer evde acı biber salçanız var ise kısırınıza koyacağınız salçanın bir kaşığını acı biber salçasından kullanabilirsiniz. Daha sonra tencere içerisinde ince bulgur, tuz, karabiber ve salça karışımını nazikçe bulgurları ezmeden karıştırınız. Karışımın üzerine su ısıtıcısında kaynatmış olduğunuz sıcak sudan tenceredeki bulgur örtecek kadar koyarak sıcak suyla örtünüz. Tencerenin kapağını kapatarak 15 dk kadar dinlenmeye bırakınız.
Tencerenizdeki bulgur kıvamını bulup, tuz karabiber ve salçanın tadı içerisien işleyinceye kadar geçecek sürede teze soğan, maydonoz ve dereotlarınızı güzelce yıkayınız. Yıkadığınız yeşillikleri ince ince bir tahtanın üzerinde kıyınız.
Tencerenin kapağını açıp metal bir kaşıkla (kaşığı bıçak gibi dik tutarak) bulguru karıştırarak tencereki bulgur karışımını havalandırınız. Tekrar tencerenin kapağını kapatıp 5 dk kadar daha dinlenmeye bırakınız.
Kıymış olduğunuz yeşillikleri büyük ve genişçe bir kabın içerisine alınız. Üzerine bulguru ekleyiniz. Sonra sumak, kuru nane, kırmızı pul biberi belirtilen miktarlarda bulgurun üzerine serpin. Acıyı seviyorsanız tarifte belirtilenden daha fazla pul biber de kullanabilirsiniz.
Natürel sızma zeytin yağından yeterince miktarda ekleyerek tüm malzemeyi karıştırınız. Eğer karışımınızdaki yeşillikler ışıl ışıl parlamaya başlamışsa yeterince miktarda zeytinyağı eklemişsiniz demektir.
Servis etmeden hemen önce yarım limondan elde ettiğiniz limon suyunu karışıma ilave edip son kez karıştırınız. Eğer evde sumak yok ise yarım limon yerine 1 limon suyu kullanabilirsiniz.
Kısırınızda zeytinyağı olarak Kazdağlarının eteklerindeki zeytinliklerin dalından tek tek el ile toplanıp Bayramiç çevresindeki yerel yağ fabrikalarında hiçbir kimyasal işleme tutulmadan çuvallar içerisinde preslenerek elde edilmiş natürel sızma zeytin yağını kullanır ve kısırınızı haşlanmış ince asma yaprağının arasına koyarak yer sofrasında yerseniz bu durumda yediğiniz kısıra şu ismi verebilirsiniz.
Bayramiç Usulü Kısır
Bu yazı 2113 defa okundu
- Sonunu Düşünerek Yazıya Başla - 09/09/2016
- Hıdrellez - 11/11/2013
- Cehennem - 12/07/2013
Bir yanıt yazın