Formula 1 ve Bir Hayalin Sonu

Formula 1 ve Bir Hayalin SonuTürkiye’nin ve İstanbul’un en büyük uluslararası tanıtım projelerinden biri olarak, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve devletin ortak projesi şeklinde hayata geçirilen Formula 1 İstanbul yarışları 2012’de yapılmayabilir.

Onca yapılan yatırımdan sonra hayalin sonu mu geliyor?

Bu konudaki son gelişmeleri sosyal iletişim ağı Twitter’da takipçileriyle paylaşan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Formula One Administration’ın (FOA) patronu Bernie Eccleston’un, 13.5 milyon dolarlık yıllık (garanti) ödemenin 2012 için 26 milyon dolara yükseltilmesini istediğini, bu teklife hükümetin olumlu yanıt vermediğini söyledi.

Yalçıntaş, şöyle konuştu: “2012’de yarışlar olmayacak gibi görünüyor. Formula 1’in İstanbul’da da yapılabilmesi için ya da herhangi bir ülkede yapılabilmesi için o ülkenin Formula 1 yönetimine ödenmesi gereken bir meblağ var. Bizim 7 yıllık sözleşmemize göre bu rakam yılda 13.5 milyon dolardı. Maliye Bakanlığımız bugüne kadar ördemeleri sözleşme kapsamında düzenli olarak yaptı ve yarışlar gerçekleşti. İstanbul’daki son Formula 1 yarışları 6-8 Mayıs 2011’de gerçekleşecek. Önümüzdeki dönem için Bernie Eccleston 26 milyon dolar istiyor. Eccleston’un bu talebine devletimiz sıcak bakmadı. Eccleston ‘Moskova’dan 26 milyon doları aldım, İstanbul için de rakam da budur’ diyor. Moskova’yı 2012’ye koydu. ‘İstanbul da aynı rakamı öderse koyarız’ diyor. Net olarak görülüyor ki 2012 İstanbul yarışları yapılmayacak.”

Pistin akıbeti belirsiz

“Ecclestone’un 40 milyon dolara Moskova’da bir F1 yarışı düzenlemek için anlaşmasının yarışın İstanbul’da yapılmamasınında ne kadar etkisi var?” sorusuna Yalçıntaş şu cevabı verdi:

“F1’in Moskova’da yapılıyor olması İstanbul’da kesin olmayacak anlamına gelmiyor. F1 hem Moskova’da hem İstanbul’da da yapılabilir. Sorun bu değil.”

2012 yılının yarış takviminin belirlenmesi için haziran ortasında Dünya Motor Sporları Konseyi ilk toplantısını yapacak. Bu toplantıya kadar Türkiye ile resmi anlaşma yapılmamış olsa bile tarafların ana hatlar üzerinde anlaşmış olması gerekiyor.

İstanbul Park’ın Go kart pisti olarak kullanılacağı iddialarını ise Yalçıntaş, “İstanbul Park’ta ne yapılacağı henüz belli değil. Bakanlığın alacağı bir karar. Ecclestone ile mayıs ayında görüşme yapılmadan bir karar alınamaz” sözleriyle yanıtladı.

Seyirci sayısı düşüşte

İstanbul Park için anahtar teslimi maliyetinin 50 milyon dolar olması beklenirken 230 milyon doları buldu. Yine pistin senede 15 milyon dolara müşteri bulacağı düşünülüyordu ancak 3 milyon dolara kiralanabildi. Üstelik Hazine, sadece organizasyonun İstanbul’da devam etmesi için Formula 1’in patronu Ecclestone’a her sene isim hakkı için 13 milyon dolar ödemeye devam ediyor. Ancak anlaşma 2012’de sona eriyor.

F1 yarışlarının İstanbul’da da yapılmasının Türkiye’nin tanıtımına büyük katkısı olacağı düşünülmüştü. İstanbul’daki ilk F1 Grand Prix’si 21 Ağustos 2005’te yapıldı. McLaren Mercedes’in pilotu Kimi Raikkonen’in kazandığı bu yarışı 200 bin kişi izledi. 2006’da yapılan yarışta izleyici sayısı 135 bine, 2007’de de 80 bine inince, işletmeciliği yürüten FİYAŞ ve MSO firmaları zarar gördükleri gerekçesiyle İstanbul Park’ı 2021 yılına kadar Ecclestona’a kiraladı. 2008’de ise seyirci 40 bine indi. 2009’da da tribünlere 30 bin civarında Formula meraklısı gelebildi. 2010’da seyirci sayısı bir miktar arttı ve biletli seyircilerin sayısı 30 binin üzerine çıktı.

Kaynak: Milliyet

Bu yazı 1769 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.