ISF Alışveriş Çılgınlığı Tam Gaz

ISF Alışveriş Çılgınlığı Tam GazBankalararası Kart Merkezi (BKM), İstanbul Shopping Fest’e ait ilk sonuçları açıkladı.

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, “İstanbul Shopping Fest’in kente getirdiği ilk hafta cirosu, 1.5 milyar TL oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında artan İstanbul’daki alışveriş harcamaları, festivalin rüştünü ispat ettiğini ve perakende sektörüne ciddi bir canlılık kazandırdığını ortaya koyuyor” dedi.

Özinal, 18-23 Mart tarihlerine ait verilere göre turistlerin kredi ve banka kartı ile yaptığı harcamaların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artışla 20 milyon TL’ye ulaştığını belirtti. İstanbul Shopping Fest’te harcamaların takibi için sadece kredi kartıyla yapılan alışverişler göz önüne alınıyor. Nakit harcamalar ise etkinliğin bilançosuna yansıtılmıyor.

4 saatte 128 bin adet işlem
Özinal; Taksim, Nişantaşı bölgelerindeki mağazalarla İstinyepark ve Torium AVM’lerin gece 02.00’ye kadar açık olduğu 19 Mart Cumartesi günü, 22.00-02.00 saatleri arasında 128 bin adet kredi ve banka kartı işlemi yapıldığını ifade ederek, “Bu veriler bir önceki hafta aynı gün olan 12 Mart Cumartesi günü ile karşılaştırıldığında yüzde 21 oranında artış olduğunu ortaya koyuyor” dedi. Özinal, e- ticaretle yapılan alışverişlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artış olduğunı belirterek, “İstanbul Shopping Fest’e Türkiye’nin farklı illerinde yaşayanlar da e-ticaret imkanından yararlanarak katıldı. E-ticaret’te farklı indirim imkânlarını yakalayanlar 18-25 Mart haftasında kredi ve banka kartları ile toplam 288 milyon TL’lik harcama yaptı” diye konuştu.

AVM’ler geç saate kadar açık kalabilir
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yeni açılan alışveriş merkezlerinin İstanbul’un geleneksel alışveriş merkezlerini (AVM) gündemden çıkarmaması ve gelişmelerine olumlu etki yapması gerektiğini belirterek, “Biz bir yandan İstanbul’a dünya çapında modern, yüksek nitelikli alışveriş merkezleri getirirken bir yandan Kapalıçarşı’yı canlandırmaya çalışıyoruz” dedi.
Günay, AVM’lerin daha uzun saatler açık kalmasına yönelik bir soruya da, “Bu yıla bir bakalım gelecek yıl neden olmasın” yanıtını verdi. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane ise konuyla ilgili olarak “Öncelikle ihtiyaçları görelim, 40 gün sonunda gelecek yıl neleri daha iyi yapabileceğimizi konuşacağız. Bizler zaten öneri modeliyle AVM’lerin nöbetçi olarak da açık kalmaları konusunda teklif götürüyoruz” dedi. Nane, sonuçları değerlendirilmesine bağlı olarak gelecek yıl genele yayılarak AVM’lerin daha geç kapanmasının da gündemde olabileceğini belirtti.

En çok AVM kazandı
–  18-25 Mart arasında İstanbul’daki kredi ve banka kartıyla 1.5 milyar TL harcandı.
–  En çok harcama yapılan yerler 174.4 milyon TL ile AVM’ler oldu. Bir önceki yılla karşılaştırıldığında İstanbul’daki AVM’lerin cirosu yüzde 22 arttı.
–  94.2 milyon TL giyim mağazalarında, 17.5 milyon TL kuyumcularda harcandı.

Cirolar yüzde 50 arttı
Festivalin başladığı ilk günlerde firmalarla görüştüklerini dile getiren İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, “Birçok markanın cirolarında yüzde 50 artış var. Bu muazzam bir rakam” diye konuştu. Yalçıntaş, Türk perakendeciliğinin dünyada 10, Avrupa’da 7. sırada olduğunu hatırlatarak organize perakendenin 500 bin kişiye iş sağladığını ekledi.

Kaynak: Marketing Türkiye

Bu yazı 2634 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.