Elin Teknolojisiyle İhaleye Girmek

MezuniyetKendi teknolojimizi üretemediğimiz sürece bir şeylerde sürekli birilerine gebe kalacağız.

Türkiye’nin ilk keşif gözetleme uydusu Göktürk’ün üretiminde İsrail krizi baş gösterdi.

İtalyan Telespazio şirketiyle ortaklaşa geliştirilen uydunun kritik parçalarından elektrooptik kameraların temininde sorun çıktı.

İtalyan şirketin kameralar için talepte bulunduğu İsrail, “Göktürk, topraklarımızı görüntülemeyecek.” şartını öne sürdü. Türkiye’yi rahatsız eden bu şart, 270 milyon Euro’luk projeyi sekteye uğrattı.

Önümüzde ÖSS var o nedenle şunu da belirtmeden geçemeyeceğim;

Bu işlerin bir sebebi de üniversitelerin sayısını arttırmak yerine kalitesini arttırmak gerektiğinin, olayın daha fazla insanı üniversiteye almak değil, kaliteli kişileri alıp kaliteli eğitim verilmesi gerektiğinin  anlaşılmaması.

İnsanlara diploma değil yetkinlik kazandırmak hedef olmalı.

Aksi taktirde ortalık diplomalı işsizden geçilmiyor. Ama olay o kadar trajikomik ki elinde ekrana diplomasını sallayan adam işsiz kalmasının sebebini ülkedeki genel işsizlik oranlarına bağlıyor.

Oysa ben şunu çok iyi biliyorum ki birçok firma bir pozisyonu doldurmak için aylarca eleman arıyor bu ülkede.

Haa şöyle diyenleriniz olacak şimdi aranızda “Abi onların çoğu aynı işi daha ucuza yapacak elaman aradığı için öyle” kabul bu da olayın başka bir yönü.

Ama bir pozisyon için 30 kişiyle görüştüğümü, önüme gelen kişilerin yazdıkları CV’nin %30’u bile olmadıklarını ama bunun farkında olmayıp kendilerini çok yukarılarda gördükleri çok olay yaşadım.

İngilizce hazırlık okumuş ama mülakatta tek kelime ingilizce konuşamayan, Bilgisayar Programlama mezunu olup en temel algoritmaları kodlayamayan adam sayısına inanamazsınız.

Bunun sebebi hep istatistikleri istediği gibi yorumlayarak işimize geldiği gibi kullanmamızdan. Alın size birkaç örnek;

İnternet kullanımında kullanıcı sayısını yayınlayarak Avrupa’da 3. sıradayız diyorlar.

Ama internet abone sayısını nüfusa oranladığımızda yada internet hızına baktığımızda yada aynı hıza ödenen paranın halkın gelirine oranına baktığımızda Avrupada sondan 3. sıradayız.

Üniversite sayısına baktığımızda 157 üniversite ile ilk sıralarda olduğumuzu zannedebilirsiniz.

Ama Avrupanın ilk 100 üniversitesinde 1 tane Türk üniversitesi yok.

Daha da ilgincini söyliyim. Bu ilk 100’e giren üniversitelerin bir çoğu İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya gibi ülkelerde. Bunların üniversite sayıları kaçtır acaba durun bakalım. İngiltere (44), Almanya (49), İspanya (34), İtalya (39)

Onların nüfusu az o yüzden üniversite sayısıda az diye düşünenler olabilir diye bu da öğrenci sayıları İngiltere (2.010.000), Almanya (2.025.307), İspanya (1.500.069), İtalya (1.843.588) veeee Türkiyeee (2.924.281)

Öğrenci başına düşen öğretmen sayısına hiç girmiyorum ağlarsınız. Bu arada öğretmen diye sayılan sizinle beraber mezun olmuş asistanları, doktorası olmayan profesörleri, ve size ders veren birçok üniversite hocanızı gözünüzün önüne getirin sonra da Erasmus ile yurtdına üniversiteye giden arkadaşlarınıza oralardaki öğretmen tanımını bir sorun.

Yazsam daha günlerce yazarım bu yazıda hiç yayına giremez. O yüzden burada kesiyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.

 

Bu yazı 1303 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.