Mutluymuşuz! Hiç Söylemiyorsunuz

Sizinde mi haberiniz yok? İyi benim de yeni haberim oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in 2010 yılı araştırmasına göre gelirimiz azaldı, borcumuz arttı ama mutluluğumuz çoğaldı (?)

Bu araştırmanın sonucundan benim çıkartımım; “Millet pisikopata bağladı” :)

Araştırmanın sonuçlarını aşağıda paylaşacağım ama yorum yapmak yerine bir arkadaşımın anlattığı bir fıkra geldi aklıma önce onu anlatacağım.

Ülkenin birinde sıkıntı baş göstermiş, padişah veziri çağırmış ve ek vergiler koyalım demiş. Vergileri koyduktan bir süre sonra padişah vezirini yanına çağırıp “Git bak bakalım halk durumdan memnun mu?” demiş. Vezir tekmili kıyafet halkın arasına karışmış. Saraya döndüğünde padişahın huzuruna çıkıp “Padişahım halk perişan herkes kızgın” demiş. Padişah bir süre sonra bir ek vergi daha koyalım demiş. Vezir tekrar gitmiş. Dönüşte demiş ki “Padişahım herkes ağlıyor durum vahim”. Padişah demiş ki “Bir vergi daha koyalım”. Vezir şaşırmış ama birşey diyememiş. Bir süre sonra vezir tekrar halkın arasına çıkmış, dönüşte büyük şaşkınlıkla padişahın huzuruna çıkmış. Padişah vezirin şaşkınlığını görünce sormuş “Hayırdır ne oldu?” demiş. Vezir “padişahım halk artık vergiye alıştı galiba kimse ne şikayet ediyor ne de ağlıyor hatta gülüyorlar demiş” padişah telaşlanmış “desene durum vahim, gülüyorlarsa durum kötü, hemen vergilerde indirim yapsak iyi olur” demiş.

Bizim durumumuz bu mudur çok emin değilim. Zira ben bu fıkranın birde köprü vergisi toplayan padişah versiyonunu biliyorum :(

Türkiye İstatistik Kurumu’nun () 2010 yılı araştırmasına göre, ülkede bireylerin yüzde 61,2’si kendisini ”mutlu” hissediyor. Yüzde 72,8’i de geleceğe ”umutla” bakıyor.

Araştırma kapsamında son bir yıldaki ekonomik gelişmelerin bireyler üzerindeki etkisine bakıldığında ise halkın yüzde 54,2’sinin ”daha ucuz ürün tüketmeye başladığı” görülüyor. Vatandaşların yüzde 33,8’i bu süreçte borçlandığını, yüzde21,7’si ”gelirinin azaldığını” belirtti.

EVLİLER, BEKARLARA GÖRE DAHA MUTLU
Eğitim düzeyi artıkça mutluluk düzeyinde de artış gözlendi. 2010’da ilkokul mezunlarında mutluluk oranı yüzde 60,5 oldu, yüksekokul/üniversite mezunlarında ise bu oran yüzde 67,7’ye kadar yükseldi.
Evli bireylerin de evli olmayanlara göre daha mutlu olduğu dikkati çekti. Evlilerin yüzde 63,7’si, evli olmayanların ise yüzde 53,5’i kendisini ”mutlu” tanımladı.

MUTLULUĞUN KAYNAĞI?
Bireylere mutluluk kaynakları sorulduğunda aile ve sağlık ilk sırayı aldı.

Mutluluğun kaynağı olan kişi sorulduğunda, bireylerin yüzde 70,9’u ”aile”, yüzde 13,2’si ”çocuklar”, yüzde 7,5’i ”eş”, yüzde 3,1 ”anne/baba” dedi. Katılımcıların yalnız yüzde 1,9’u kendisini mutluluk kaynağı olarak gördüğünü söyledi.

Mutluluk kaynağı olan değerlerin başında yüzde 71,2 ile ”sağlık” başı çekti. Bireylerin yüzde 13’ü ”sevgi”, yüzde 6,9’u ”başarı”, yüzde 4,6’sı ”parayı” mutluluk değeri olarak betimledi.
UMUTLULARIN SAYISI ARTTI
Araştırmaya göre, 2010 yılında mutlu bireylerin oranında olduğu gibi umutlularda da artış gözlendi.
Vatandaşların yüzde 72,8’i kendi geleceklerinden ”umutlu” olduğunu belirtti. Bu oran, bir önceki yıl yüzde 65,5 olarak belirlenmişti.

EKONOMİK GELİŞMELERİN ETKİSİ
Araştırma kapsamında, son 1 yıldaki ekonomik gelişmelerin bireyler üzerindeki etkisi de ölçüldü.
Bireylerin yüzde 54,2’si ”daha ucuz ürün tüketmeye başladığını” belirtti. Bu oran, 2009 araştırmasında yüzde 60 olarakhesaplanmıştı.

Yüzde 33,8’i borçlandığını, yüzde 21,7’si gelirinin azaldığını, yüzde 24,5’i tasarruflarında düşüş meydana geldiğini söyledi. Yüzde 22,7’si de eğlence ve tatil masraflarını kıstığını dile getirdi. Bir önceki yıl söz konusu oranlar sırasıyla, 34,3, 27,9, 27,9 ve 25,9 olmuştu.

Bireylerin yüzde 22’si de borcunu ödediğini, yüzde 13,1’i gelirinin arttığını bildirdi. Bu oranlarda da önceki yıla göre iyileşme gözlendi.

2009 araştırmasında ekonomik krizin etkisini ortaya koyan araştırma, 2010 verileriyle kriz sürecinden çıkışa işaret etti.

Kaynak: Sabah

 

Bu yazı 2536 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.