Obsesif Kompulsif Bozukluk – Takıntı Hastalığı
SuperAktif.net’te yer alan bilgiler herhangi bir sağlık koşulu için teşhis, tedavi, tanı ya da tıbbi bir tavsiye niteliği taşımamaktadır ve bu amaçlarla kullanılmamalıdır. Sitede yer alan tüm yazılı ve görsel bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. SuperAktif.net’te yer verilen bir yazı, makale, grafik, fotoğraf ya da yorum nedeniyle yaşanabilecek sağlık sorunlarından, meydana gelebilecek şikayetlerden, oluşabilecek risklerden SuperAktif.net sorumlu değildir.
Bir hastalıktan şüpheleniyorsanız, genel sağlık koşullarınızda olumsuz gelişmeler varsa hasta olup olmadığınızı ve hastalığınızın ne olduğunu öğrenebilmek için mutlaka bir doktora gitmeli ve eğer bir rahatsızlığınız varsa uzman önerileri ile tedavi sürecini başlatmalısınız.
Size her gün aynı şeyi düşüneceksiniz, iç seslerinize engel olamayacaksınız deseler nasıl bir tepki verirdiniz? Bundan iki yıl önce biri çıkıp da bana böyle bir şey deseydi gülerdim herhalde, yok artık derdim.
Obsesif (Saplantılı) Kompulsif (Zorlayıcı) Bozukluk bir Anksiyete (Endişe) bozukluğu. Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu ile karıştırılmamalıdır.
OKB kişinin istemediği ve tekrarlanan düşünceler, hisler, fikirler, takıntılar veya bir davranışı yapmaya doğru sürülmesine neden oluyor. Sıklıkla kişi, Obsesif düşüncelerinden kurtulmak için bir Kompulsif davranışı uygulamak zorunda kalıyor, ancak bu sadece geçici bir ferahlık sağlıyor. Ritüelleri yapmamak Aksiyete’yi yükseltebiliyor.
Obsesif Düşünce
Hastanın aklına tekrar tekrar gelen fikirler, imajlar ya da dürtü (iç-tepki) kalıplaşmış formlar. Bunların çoğu, bunaltıcı, üzücü, negatif ve hasta çoğu kez dener, başarısızlıkla, tahammül etmeye çalışır. Bunlar, ne var ki, hastanın kendi tanınmış düşünceleri gibi kabul görür, hatta istemsiz ve sıklıkla anlamsız gelmektedir.
Kompulsif (zorlantı) davranış veya ritüel
Tekrar tekrar yapılan, kalıplaşmış, ne hoşlanılan-zevk alınan ne de doğal olarak sonuçta olması gereken işe yarayacak tutum ve davranışlardır. Bunların işlevi, Hastanın belki aksi hali gerçekleşeceğinden endişe duyduğu, bazı ‘objektif bir şekilde’ kuşku duyduğu olayları engellemek, sıklıkla ilgili şeye zarar veren veya hastanın neden olduğu durumlardır.
Genellikle, hastanın da kabul gördüğü bu tekrarlanmaya devam eden bastırılması güç davranışlar, amaçsız ve etkisiz karşı koymalarıdır. Anksiyete (endişe) neredeyse değişmeksizin mevcut durumdadır. Eğer kompulsif (zorlayıcı) davranış veya ritüeller direnmeye devam ederse anksiyete daha kötüye gider
İstenmeyen düşünceler gününüzün büyük kısmını alıyor. Kafanızın içinde bir motor düşünün; sabah uyandığınızda çalışmaya başlıyor, sevmediğiniz, istemediğiniz düşünceleri getiriyor ve çoğu zamanda iç ses olarak sürekli tekrar edip duruyor. Mantığınızla kendinize telkinde bulunmanıza rağmen düşünceler aklınızdan gitmiyor. Bir de kendinizle kavga etmeye başladıysanız durum daha da vahim hale geliyor. Çünkü o düşünceler ve iç sesler büyüyor. Bir mucize bekliyorsunuz. Gece uyucam, belki rüyama ak sakallı bir dede gelicek bana akıl vericek ve duman bulutunda kaybolup gidicek. Ertesi sabah uyandığında her şeyi unutmuş olacaksın.
Benim de bundan yaklaşık 1 buçuk sene önce başıma geldi. Aslında daha önceki zamanları düşündüğümde adım adım geliyormuş fakat farkında değilmişim. Ahlaki değerlerim yanlış olduğunu söylediği için bu düşünceleri acayip düşünceler olarak adlandırıyorum ve yazımda da öyle geçecek.
İlerleyen zamanlarda neler yaşadığımız, çeşitleri ve tedavi yöntemini anlatacağım. Bu rahatsızlık veya hastalık akli dengesizlik veya kişilik bozukluğu asla değildir. O yüzden obsesif kompulsif bozukluğu yaşayanlar varsa bu duygularla kavga etmemeleri gerekmektedir.
Unutmayın, hayatta sağlıktan önemli ve kıymetli hiçbir şey yok.
Bu yazı 1935 defa okundu
- Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi - 26/10/2015
- Obsesif Kompulsif Bozukluk – Takıntı Hastalığı - 17/04/2015
Bir yanıt yazın