insuyu mağarası Burdur Antalya 6/6
Batı Toros Dağları’nın Göller Bölgesi’nde ve Burdur-Antalya karayolunun güneydoğusunda, deniz seviyesinde 1200 m. yükseklikte yer alan insuyu mağarası, Burdur şehir merkezine 11 km uzaklıkta bulunmakta. insuyu mağarası, 597 metre uzunluğuyla hayal dünyasına açılan bir pencere gibi, insuyu mağarası içinde temiz ve serin bir hava bulunmakta.
insuyu mağarası ilk kez mağara bilimci jeolog Dr. Temuçin AYGEN tarafından bulunmuş ve dönemin Valisi Vefik Kitapçıgil’in çabalarıyla 1966 yılında turizme açılmış. Mağara civarında İl Özel İdaresi tarafından kurulmuş bir konaklama tesisi bulunmakta. Mağaranın işletmesi, “Burdur İli insuyu Mağarası Tesisleri Koruma ve Yaşatma Birliği” tarafından yürütülmekte.
Birbirine bağlı 9 boşluktan oluşuyor. Boşluk yanaklarında birikmiş sular gölcükler oluşturmuş. Gölcükler mağara tabanından geçen karstik bir yer altı akarsuyu ile birbirine bağlı.
insuyu mağarası yatay olarak uzanıyor ve hidrolojik olarak kaynak özelliği taşımakta. Yani aktif olup çok dönemli oluşum özelliği göstermekte. Jura-Kretase yaşlı kireçtaşları içerisinde oluşmuş bulunan mağara aynı zamanda kırık hatlar üzerinde bulunmakta. İnsuyu mağarasının suları aynı fay üzerinde ve kuzeyde bulunan Kızılin mağarasından gelmekte. Doğu-Batı ve Kuzey-Güney yönlü fay hatlarının kesişme yerinde bulunan mağara ağzından çıkan kaynak suları mağara üzerinde traverten düzlükleri oluşturmuş.
İnsuyu Mağarası’nın gezilebilen uzunluğu 525 m. Kalker tortulanmalarından türlü şekil ve yapıda meydana gelen sarkıt ve dikitlerin, yaklaşık 10-15 bin yılda, suyla erimesi ve aşınması sonucu oluşmuş bir doğa harikası. Mağarada etkileyici güzellikte sarkıt, dikit ve sütunların yanı sıra değişik boyutlarda 9 adet gölcük yer almakta. Bunlardan “Büyük Göl” adıyla anılan göl 512 m2’lik alanıyla, Türkiye’nin en büyük yeraltı gölü. Sarkıt ve dikitlerle kaplı mağaranın girişindeki bir faydan çıkan karbonatlı maden suyu mağara içindeki küçük bir yer altı deresinin suyuna karışmakta.
Yeraltı dereleri ve gölleriyle gerek ülkemizin gerekse Burdur İli’in ulusal ve uluslararası turizm pazarında en etkili turistik ürünü ve çekim kaynağı olan İnsuyu Mağarası, maalesef bu özelliğini son yıllarda büyük ölçüde kaybetmeye başlamış. Uzun yıllar yerli ve yabancı ziyaretçilerinin ilgi odağı olan ve uğuruna inanıp madeni para attıkları “Dilek Gölü” ve “Gazlı Göl” son yıllarda kurumuş, yaklaşık 20 m derinliği olan ve 80’li yıllara kadar üzerinde sandalla gezilebilin “Büyük Göl” ise seviyesinin yarısından fazlasını kaybedip üç küçük göle dönüşmüş. İnsuyu mağarasında araştırma çalışmalarına devam edilmekte. Son araştırma ile mağaranın devamı olan yeni galeriler olduğu tespit edilmiş.
Burdur Belediyesi tarafından, her yıl geleneksel hale gelen ve İnsuyu Mağarası’nın tanıtımını esas alan bir festival düzenlenmekte. Burdur’un tarım ve sanayi ürünlerini, kültürel ve folklorik özelliklerini tanıtması bakımından, İnsuyu Festivali bir fuar özelliği taşımakta.
İstanbul’a dönüş yolunda görmek için uğradığımız İnsuyu Mağara’sından son derece etkilendik. Gezinizi yaparken bir yandan mağara hakkında sesli olarak bilgi edinebiliyorsunuz. Giriş ücreti öğrenci 3TL tam 5TL. Müzekart geçmiyor. Yalnız Ağustos’ta bile gitseniz, içeri girerken mutlaka üzerinize kalın birşeyler giyin ve ayağınıza altı kaymayan ayakkabı giyin :))
Bu yazı 3033 defa okundu
- Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti - 08/05/2015
- Herkül: Özgürlük Savaşçısı - 20/03/2015
- Cehennem Melekleri 3 - 11/03/2015
Bir yanıt yazın