Ofiste Sıcak Saatler
Ofis ortamı, uyanık olduğumuz vakitleri dikkate alırsak evimizden bile çok gördüğümüz, fazlasıyla vakit geçirdiğimiz bir ortam. Bazı kurumsal şirketler bu durumun bilincinde ve ofisi daha rahat daha çekici kılmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Başka bir ülkede çalışmadığım için diğerlerini bilemiyorum ama Türkiye için konuşuyorsak, bir ofis ne kadar rahat, ne kadar sevimli olursa olsun her zaman sabit olan tek bir tartışma var. “Ofis sıcaklığı!”
Ofisin sıcaklığıyla ilgili; camların açılıp kapanmasından, klimaların yönünden, derecesinden tutun da, illa cam kenarına oturacağım diye tutturanların cam kenarından geçen endüstriyel klimaya tepkilenmelerine kadar türlü türlü tuhaf diyaloglar yaşanır.
Araştırmalara göre ideal çalışma / yaşama sıcaklığı bölgeden bölgeye ya da mevsimden mevsime değişse de bu konuda belirli standartlar var.
Bu standartları anlayabilmek için öncelikle “Termal Konfor” tanımına bir göz atalım.
Termal konfor: Kişinin mevsime uygun kıyafetler ile üşümemesi ve ya sıcaklamaması durumudur.
Termal konfor’un sağlanması için tavsiye edilen ofis sıcaklığı 21 – 23 derece. Göreceli nem oranının %20’nin altında olduğu durumlarda, ortamda kuruluk hissi oluşacağından sıcaklığın 1-2 derece daha arttırılması konusunda tavsiyeler de bulunuyor.
Ofis olmayan iç mekanlar (ev, AVM, komşu vs..) için insanoğlunun verimli yaşayabilmesi açısından en uygun sıcaklık dilimi ise aşağıdaki tabloda gösterilmiş. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü oturma odası için ideal sıcaklığın 21 derece olduğunu belirtiyor.
Macaristan’a gittiğim sırada, ödüllü bir mimari proje olan Parlamento Binası bize anlatılırken, görsellik haricinde en dikkat çekici özelliği olarak havalandırma sisteminden bahsedilmişti. 1902 senesinde tamamlanan binanın tüm odalarına giden ince havalandırma boruları dışarıda bir havuza bağlı olup bu havuza yazın buz atılarak kışın da kaynar su dökülerek odalara sıcak ya da soğuk su buharı transferi sağlanıyor ve her mevsim odaların ~20 derecede kalması sağlanıyormuş. Bina, şu anda modern klimalarla havalandırılsa da insanın verimli çalıştığı çalışma sıcaklığının ~20 derece olduğu, o dönemde de bilinen bir durummuş :)
Özetle benim okuduğum 3 farklı ülkenin 3 farklı değerlendirmesi de ortalamayı 21-24 arasında gösteriyor. Her ne kadar bu derecelerin üzerindeki sıcak ofislerde şort, terlik, etek, elbise vb. havadar kıyafetler giyemeyen erkekler için durum daha vahim gözükse de bayanların ofisin soğuk olmasıyla ilgili daha çok yorum yapması hep dikkatimi çektiğinden böyle bir yazı yazma gereği duydum. Sonuç olarak biz erkekler sıcaklamamak için elimizden geldiğince az şey giyiyoruz. Üşüyen bayanlar da üzerlerine daha fazla şey giyerlerse durum biraz daha çözüme yönelik bir hal alır diye düşünüyorum.
Hepinize iyi çalışmalar :)
Bu yazı 1992 defa okundu
- Hasdal’dan Mektubum Var - 19/12/2013
- Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları - 13/12/2013
- Ofiste Sıcak Saatler - 19/04/2013
Bir yanıt yazın